Ga naar hoofdinhoud

Belastingplan 2018

Wat betekent het belastingplan voor u?

Door de voortslepende kabinetsformatie zijn ingrijpende fiscale maatregelen doorgeschoven naar het volgende kabinet. Het Belastingpakket 2018 bevat geen langverwachte belastingvereenvoudiging. Geen verlaging van belasting op arbeid en ook geen herziening van de vermogensrendementsheffing (box 3) op basis van werkelijk behaalde rendementen.

Huwelijkse voorwaarden

Er is wel duidelijkheid over de gevolgen voor de schenk- en erfbelasting bij wijziging van huwelijkse voorwaarden of aangaan van een beperkte gemeenschap. Het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan leiden tot een vermogensverschuiving tussen de gehuwden of geregistreerde partners. Onder omstandigheden werd dit gezien als een belaste schenking. In de wet wordt nu geregeld dat voor zover de vermogensverschuiving leidt tot een meer gelijke verdeling, er onder voorwaarden geen schenking wordt geconstateerd.

Vervallen tijdsklemmen

In navolging van de afgeschafte tijdklemmen op de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW), worden ook de tijdklemmen op de kapitaalverzekering brede herwaardering afgeschaft. Dit betekent dat de voorwaarde dat ten minste 15 of 20 jaren jaarlijks premie moet zijn voldaan, is vervallen. Deze maatregel heeft terugwerkende kracht tot 1 april 2017.

U kunt voor een volledig overzicht kijken op:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/09/19/belastingplan-2018

 

Back To Top
Zoeken