Ga naar hoofdinhoud

Blijft de hypotheekrente nog dalen?

Daalt de hypotheekrente nog verder?

 

Kort geleden verlaagde de Allianz haar rentetarief (met een looptijd van 30 jaar én NHG) naar 2,45%. Een uitzonderlijk, historisch laag tarief. De verwachting is dat andere hypotheekverstrekkers zullen volgen. Hoe komt dit? Dit heeft te maken met de uitspraken van Mario Draghi, de directeur van de Europese Centrale Bank.

Opkoopprogramma blijft ongewijzigd

In het Financieel Dagblad meldt de Nationale Hypotheekbond dat het erg uitzonderlijk is dat een dertigjaarshypotheekrente onder de 2,5% duikt. De verwachting is zelfs, dat de rente nog verder zal dalen. Dit heeft veel te maken met de ECB. Afgelopen donderdag kondigde directeur Draghi aan dat het opkoopprogramma, het opkopen van  overheidsobligaties van voornamelijk banken zodat zij weer vrij kapitaal hebben om uit te lenen en te investeren, en de rente ongewijzigd blijven. Dit zet de deur open voor verdere verlagingen, zo menen kenners.

Daling is begonnen

Veel hypotheekverstrekkers zagen deze zet vanuit de ECB al aankomen, al vijf weken op achter elkaar dalen de hypotheekrentes daarom weer. Deze dalingen hebben niet alleen maar te maken met de uitspraak van Draghi. Ze zijn ook een reactie op de hypotheekrentestijgingen die in juli werden doorgevoerd. Toen dacht men nog dat de ECB snel kon gaan starten met de afbouw van het opkoopprogramma.

Andere redenen

Wat ook invloed heeft op de dalende hypotheekrente, is dat de hypotheekmarkt na de vakantie weer aantrekt, waarop de rentes scherper worden en de winstmarges kleiner. Met de spanningen tussen Noord-Korea en de VS vluchtten veel beleggers daarnaast naar veilige staatsobligaties, ook dit drukt de hypotheekrente.

Of toch geen blijvende daling?

Niet iedereen is optimistisch voor wat de daling van de hypotheekrente betreft. Zo werd het FD er ook op gewezen dat Draghi een keer duidelijkheid moet geven over het afbouwprogramma. Misschien zelfs nog wel dit jaar. Dan gaat de rente juist weer omhoog. Maar voorlopig lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Wilt u ook profiteren van deze historisch lage rente? Neem contact met mij op!

 

Back To Top
Zoeken